dinsdag 17 maart 2009

Spelen Is Niet Alleen "Leuk" Maar Absoluut Noodzakelijk Voor Kinderen

We hebben vaak het gevoel dat spelen een leuk "tijdverdrijf" voor kinderen is. Maar we moeten niet vergeten dat spelen oorspronkelijk een soort "oerdrift" van kinderen is omdat die nog instinctief aanvoelen dat ze het spelen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

In onze tijd zijn de omstandigheden helemaal anders dan in de vele generaties voor ons. Het spelen van nu is niet meer het spelen van vroeger. Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was want dat is niet zo. Onze tijd heeft ons veel gebracht maar naar mijn gevoel ook het e.e.a. weggenomen. Een van deze dingen is het echte spelen voor onze kinderen.

Als je als peuter of kleuter van lappen en de kamerstoelen een tent mag bouwen en erin kunt kruipen dan leer je daar oneindig veel meer van dan voor de tv een "leerzaam" programma bekijken of een "educatief" computerspelletje spelen. Peuters en kleuters leren van eigen ervaring en met heel hun lichaam en al hun zintuigen tegelijkertijd.

Als je een tent bouwt van lappen dan leer je over zwaartekracht, over hoog en laag, over hoe was knijpertjes werken, hoe je iets vast kunt binden, over binnen en buiten, boven en onder, over licht en donker (zaklamp aan in de tent is heel "spannend")enz. enz . Verder leer je hoe je een plan kunt maken en het uit kunt voeren, praktisch inzicht te ontwikkelen, doorzettingsvermogen als iets niet meteen lukt en er gelukkig niet meteen iemand bij staat om je te helpenenz.

Nu kunnen dat open deuren lijken maar dat is niet zo. Er zijn echt kinderen van 8-9 jaar die niet weten waar hun knieën zitten, die weinig besef hebben van het feit dat ze ook een achterkant hebben en die geen idee hebben hoe ze eenvoudige dingen voor elkaar kunnen krijgen. Ook hiervoor geldt: wat niet geoefend en ervaren kan worden, wordt ook niet geleerd en als vaardigheid voor de rest van het leven eigen gemaakt. Je maakt jezelf pas iets eigen als je je ermee hebt kunnen verbinden en het echt "in je lichaam" is gekomen. Dan hoort het bij jezelf en is het een bron geworden waar je altijd uit kunt putten.


Als je als kind je eigen lichaam en de basisprincipes van hoog en laag enz. niet goed kent dan mis je een belangrijke basis van waaruit je de wereld met een zeker gevoel in kunt gaan. Als je je eigen lichaam niet goed kent en bijvoorbeeld nauwelijks praktisch inzicht hebt kunnen ontwikkelen omdat je te weinig zelf gespeeld hebt en dingen hebt kunnen bouwen, dan mis je een belangrijke vaardigheid in je leven.

Geen opmerkingen: