zondag 15 maart 2009

Veel dreigementen tegen scholen

De Telegraaf meldt dat er in Duitsland een stroom dreigementen met bloedbaden richting scholen op gang komt. Mogen wij ons hierover verbazen, dit raar of bizar vinden of is dit gewoon het resultaat van het feit dat wij geweld en agressie als ontspanning aan onze kinderen aanbieden?

Ik denk dat er een steeds grotere groep kinderen komt die dreigementen, agressie enz. ook als een soort reality ontspanning gaan zien en voor de kick gaan zonder zich te realiseren wat voor consequenties dat voor hen en voor de mensen die erbij betrokken worden kan hebben. Door zich vaak in angst zaaien, agressie en excessief geweld in te leven lopen deze kinderen het risico dat ze fictie en het echte leven niet goed uit elkaar houden. Kinderen moeten eerst leren wat normaal is voordat ze wat normaal en wat fictie is uit elkaar kunnen houden en herkennen.

Voor kinderen die via tv of computerspelletjes iedere dag met deze dingen geconfronteerd worden beginnen fictie en werkelijkheid door elkaar te lopen. Moreel gedrag is niet aangeboren maar moet geleerd worden en kinderen leren van de voorbeelden die ze voorgeschoteld krijgen.

Het is belangrijk om in het oog te houden dat kinderen een groot vermogen tot leren hebben en dat ze heel open staan voor de dingen die om hen heen gebeuren. Door kinderen op tv en via internet en games met geweld, bloedbaden, koude moordenaars, verkrachters, terroristen enz. in aanraking te laten komen, brengen wij als volwassenen en als maatschappij ze op ideeen waar ze op eigen kracht nooit op hadden kunnen komen. Toch gaan we bij wijze van "ontspanning" samen met onze kinderen (in het beste geval) op debank naar dit soort films zitten kijken of staan we toe dat ze zich met dit soort (digitale) gruwelijkheden bezig houden. Het is maar een spelletje .................... toch?

Mogen we het dan raar vinden dat dit soort bloederige taferelen op scholen zich af gaan spelen of is het slechts het zaad dat we als samenleving aan het zaaien zijn dat gewoon op aan het komen is, gevoed door de media die hier van "smullen" omdat het weer sensatie (lees kijkcijfers) oplevert? Moeten we ons niet eens met z´n allen ernstig "achter de oren krabben" en ons afvragen waar we in ´s hemelsnaam mee bezig zijn?

Moeten we het bijzonder krachtige leervermogen dat onze kinderen hebben niet gebruiken om kinderen dingen te laten leren waar ze de rest van hun leven plezier van hebben in plaats van hen met dingen op te zadelen waardoor ze de kans op een "verwrongen" geest oplopen? Daarbij komt dat geweld bij veel kinderen het vertrouwen in het leven aantast, hen angstig en zelfs depressief maakt met alle gevolgen van dien. We zadelen ze op met beelden waar ze nog helemaal niets mee kunnen in een periode van hun leven dat hun persoonlijkheid nog gevormd moet worden.

Natuurlijk ontwikkelt lang niet ieder kind gedrag zoals we nu weer eens gezien hebben maar we kunnen er zeker van zijn dat ieder kind er wel door gevormd wordt ook al uit zich dat dan niet in excessief gedrag. Willen we dat wel? Willen wij dat als ouders wel of doen we de dingen gewoon omdat iedereen het doet? Wij kunnen kiezen wat we voor onze kinderen belangrijk vinden maar kinderen kunnen de consequenties van hun keuzes nog helemaal niet overzien. Dus daarom mogen we keuzes met verstrekkende gevolgen ook niet aan hen overlaten, toch?

Geen opmerkingen: