vrijdag 13 maart 2009

Veel computerspelletjes spelen en tv kijken kan kinderen in een isolement brengen

Er heeft zich weer een drama voltrokken op een school in Duitsland. Het grote probleem is het isolement waarin dit soort jonge daders terecht zijn gekomen en vaak hoor je dat deze jongeren overmatig agressieve films kijken en computerspelletjes spelen.

De angst zit er goed in maar dragen wij als maatschappij niet allemaal een steentje bij aan het ontstaan van deze excessen? Realiseren wij ons wel in wat voor soort wereld wij onze (jonge) kinderen toestaan om zich in in te leven? Dat kinderen het "leuk" vinden mag toch geen reden zijn om het dan allemaal maar te laten gebeuren? Ik zie dat er steeds meer kinderen komen die niet meer goed weten hoe ze zich in de "echte" wereld moeten begeven en gedragen. Als kind moet je leren hoe je je moet gedragen om een gezond sociaal leven te kunnen leiden. Deze kinderen kunnen heeeeeeel goed tv kijken en computerspelletjes spelen maar voor de rest eigenlijk niet veel en dat is een erg verontrustende ontwikkeling.

Voor de kinderen zelf kan het in een persoonlijk drama uitlopen omdat ze als gedragsgestoorden bestempeld gaan worden. Maar in feite worden in aanvang gezonde kinderen op deze manier ernstig verslaafd en in meerdere opzichten zwaar beschadigd. Waarom doen wij hier met z'n allen niets aan? Omdat we er zelf eigenlijk ook niet meer buiten kunnen en het wel gemakkelijk is als de kinderen "rustig" zijn? Zou daar de kern van de zaak liggen?


Steeds meer kinderen zijn passief en "voeden" zich met beelden die voor een evenwichtige geestelijke ontwikkeling naar mijn opvatting niet goed zijn en dat is dan voorzichtig uitgedrukt. Terwijl kinderen met andere kinderen buiten moeten spelen en ravotten. Ja, er vallen dan wel eens klappen of wordt er ruzie gemaakt maar zo ontwikkel je als kind wel een gezond gevoel voor welk gedrag goed is en geaccepteerd wordt en wat niet. Je ervaart dat letterlijk aan den lijve en dat werkt veel beter dan een "preek" van wat goed is en wat niet. Tegelijkertijd ontwikkelen deze kinderen een veel betere motoriek en leren ze hun lichaam beter te gebruiken. Dat is voor het leren op school ongelooflijk belangrijk.

Het zijn juist de kinderen die motorisch en sociaal niet zo vaardig zijn die de neiging hebben om in de "digitale wereld" te vluchten. En juist deze kinderen lopen het risico in een eigen gecreëerde wereld te gaan leven. Een maakbare wereld waar ze zelf heer en meester zijn en waar geweld en agressie de manier is om zichzelf te manifesteren. En juist de dingen die ze zo hard nodig hebben worden dan nagenoeg niet meer geoefend en weten ze als puber en ook daarna niet meer zo goed hoe ze zich moeten gedragen. Ze lopen een veel grotere kans om door anderen afgewezen te worden en steeds meer frustratie op te bouwen.

Kinderen leren door spelen zoveel vaardigheden op een natuurlijke manier en het is een groot gemis voor onze samenleving als geheel dat veel kinderen niet meer genoeg spelen. Ik vrees dat dit in de toekomst op steeds grotere schaal en op vele gebieden negatieve gevolgen zal hebben.

Geen opmerkingen: