donderdag 27 november 2008

Bericht dat te denken geeft !

In de Telegraaf van woensdag 26 november (zie link aan de rechterkant) wordt het fenomeen Truman-syndroom genoemd. In het artikel wordt uitgelegd dat dit syndroom genoemd is naar de bekende film "The Truman Show" waarin Jim Carrey zonder dat hij het weet de hoofdrol speelt in een levenslange realityshow. Het artikel meldt dat artsen steeds vaker mensen hun praktijk zien binnenkomen die denken dat ze in een tv-serie leven en continue worden gefilmd.

In het artikel kun je ook lezen dat volgens de Canadese psychiater Ian Gold de programma´s mensen die al onderliggende problemen hebben, geen goed doen. Ook Londense onderzoekers deden in augustus in de British Journal of Psychiatry al melding van het Truman-syndroom. Daarin werd een 26-jarige postbode omschreven die dacht dat de wereld om hem heen niet echt was en dat hij de hoofdrol speelde in een tv-serie.

Als je dit leest vanuit de vraag wat de effecten voor de ontwikkeling van kinderen zijn dan is het een heel dramatisch bericht. Ik heb zelf ook al kinderen gezien die niet meer in een echte wereld leven en niet weten hoe de dingen in het echte leven werkt. Nu lees ik dat het een al bekend syndroom is en daar kan ik nu ook naar gaan verwijzen want ouders geloven mij niet als ik hen vertel dat hun kind voor het leven beschadigd dreigt te raken door teveel tv kijken.

Kinderen zijn zeker nog veel kwetsbaarder dan volwassenen omdat ze nog een beeld over hoe de wereld eruit ziet moeten vormen. Als ze vele uren voor de tv zitten, hoe moeten ze dan weten hoe het er in de "echte" wereld aan toe gaat en hoe moeten ze dan vaardigheden die voor het leren (dit moet in de "echte wereld" gebeuren!) zich eigen maken? Als tv kijken al zo'n effect op volwassenen kan hebben, hoe zit dat dan met kinderen. De Franse overheid heeft niet voor niets peuter tv al verboden.

Geen opmerkingen: