dinsdag 18 november 2008

Speelgoed Heeft Een Belangrijke Functie

Sinterklaas is weer in het land en Kerstmis komt eraan. Veel ouders zullen zich afvragen met welk sinterklaascadeau of kerstcadeau ze hun kind dit jaar weer blij kunnen maken: wordt het een Barbie, Lego, Playmobil, Nintendo, Xbox, een trampoline, een zakje knikkers, poppenhuis, poppenwagen of houten speelgoed om maar wat te noemen.

Over goed speelgoed valt veel te zeggen. Want waarom geef je je kind speelgoed en voor welk speelgoed kies je dan? “Mijn kind moet het leuk vinden”, zul je zeggen en natuurlijk is dat belangrijk. Maar dat is niet genoeg want spelen heeft ook een heel duidelijke functie en wat bepaalt trouwens welk speelgoed kinderen leuk vinden? Daar valt nog veel over te zeggen.

Kinderen die motorisch en visueel goed ontwikkeld zijn, hebben vaak bij het leren een duidelijke voorsprong op kinderen die dat niet zijn. Verder hebben zij een veel grotere kans om meer zelfvertrouwen te hebben en hebben ze ook meer praktisch inzicht ontwikkeld. Ze zien veel gemakkelijker hoe ze de dingen, die van hen gevraagd worden of die ze zelf willen doen, aan kunnen pakken. En dat is logisch want vaardigheden kun je niet leren zonder te oefenen. Kinderen die motorisch minder goed ontwikkeld zijn, zullen eerder geneigd zijn om snel op te geven of om er zelfs helemaal niet aan te beginnen waardoor ze minder nieuwe dingen en nieuwe vaardigheden bij leren.

Als je zoekt naar goed speelgoed dan is het belangrijk om je af te vragen wat je kind eigenlijk ontwikkelt als het met het cadeautje, dat je hem geeft, speelt.

Geen opmerkingen: