dinsdag 23 december 2008

Scholen Die De Motorische Ontwikkeling Van Kinderen Serieus Nemen

In De Gelderlander van 26 november jl. staat het bericht dat basisschool Bekveld de motorische ontwikkeling van kinderen serieus neemt (zie link aan de rechterkant van mij blog). En zo hoort het ook want de motorische ontwikkeling van kinderen vormt de basis waar ze de rest van hun vaardigheden op moeten kunnen bouwen. Met de klimtoestellen krijgen de kinderen de gelegenheid om hun grove motoriek goed te ontwikkelen.

Ik wil hier aan toevoegen dat we als volwassenen er voor moeten waken dat we niet teveel voor kinderen in gaan vullen en hen àlles kant-en-klaar aanreiken. De ontwikkeling van de grove motoriek èn fijne motoriek is enorm belangrijk maar mag geen doel op zichzelf worden. We moeten niet vergeten dat mèt het actief bezig zijn ook het leerproces van de kinderen aangesproken moet worden. Dan pas krijgt de ontwikkeling van de motoriek in de héle ontwikkeling van kinderen zijn volle waarde. Kinderen leren vooral van zelf doen en eigen ervaring opdoen waardoor kinderen leren om denken, leren en doen op een natuurlijke manier samen te laten werken.

Voor het leerproces is het dus belangrijk dat motoriek altijd in combinatie met andere leervaardigheden ontwikkeld wordt. Activiteiten zijn veel zinvoller voor het leerproces als ze een uitdaging, betekenis en/of zichtbaar nut voor de kinderen in zich hebben. Daardoor leren ze de wereld om hen heen ook beter begrijpen en hun grenzen te verleggen. Enkele van die leervaardigheden heb ik hier ol besproken.

Daarom is het voor kinderen b.v. belangrijk dat ze ook activiteiten zelf moeten kunnen bedenken in combinatie met het zelf uitvoeren. Hoe meer gelegenheid ze daarvoor krijgen, hoe beter b.v. hun praktisch inzicht zal worden. Verder leren ze realistische doelen te stellen en er energie in te stoppen om die te bereiken. Dat zijn een paar van de belangrijke vaardigheden die je moet hebben om tot zelfstandig leren te kunnen komen en die ontwikkeld worden als kinderen spelen.

Geen opmerkingen: