Bestaat "Media-bewustzijn" Voor Jonge Kinderen?
In het artikel "Jongeren denken dat alles om seks draait" in het AD van zaterdag 4 april jl. wordt ingegaan op het probleem dat veel jongeren een (mijn woorden) verwrongen kijk op de wereld hebben (kijk voor de link aan de rechterkant van mijn blog). Minister Plasterk heeft het probleem de vorige dag duidelijk naar voren gebrachten en naar mijn mening terecht een aanval op de media gedaan.
Het tv-kijken is regelmatig het onderwerp van mijn blogberichten omdat ik vind dat het risico dat kinderen een niet-realistische kijk op de wereld ontwikkelen levensgroot is. Kinderen hebben het onderscheidingsvermogen nog niet om te kunnen beoordelen wat "normaal" is en wat niet. Om te kunnen beoordelen wat niet normaal is moet je eerst weten wat wel normaal is. Veel kinderen komen daar niet meer aan toe omdat de media de onderwerpen steeds verder moeten uitvergroten om de aandacht nog vast te kunnen houden. Om van de programma's die speciaal voor jongeren gemaakt worden in dit opzicht maar niet te spreken.
Naar mijn mening geldt hetzelfde voor programma's die voor jongeren kinderen worden gemaakt, op een enkele uitzondering na. Als je kritisch naar kinderprogramma's en kijkt dan moet je wel haast tot de conclusie komen dat kinderen hier bar weinig (positiefs) van kunnen leren. Als volwassenen kinderprogramma's maken gaan ze zich vaak meteen infantiel gedragen. Als wij onze kinderen dan ook nog leren dat dat "leuk" is dan gaan ze dat ook "leuk" vinden.
Als je dan ook nog het feit neemt dat jonge kinderen verreweg het beste leren van eigen ervaring en eigen beleving dan vraag je je serieus af waarom zoveel ouders het zo belangrijk vinden dat hun kinderen tv kijken en lijkt het onderwerp soms nauwelijks bespreekbaar.
Heel jammer want veel kinderen zouden veel beter af zijn als ze hun eigen lichaam en vaardigheden zouden kunnen ontwikkelen want als ze jong zijn wordt daarmee ook de basis voor het leren gelegd. Hier moeten ze hun hele leven meer verder en als de basis niet goed is dan is het veel moeilijker om daar in de loop van de tijd nog iets aan te doen. Voorkomen is verreweg de beste optie.
Minister Plasterk heeft een prachtig plan bedacht om kinderen "media-bewustzijn" bij te brengen. Natuurlijk is het goed om kinderen en jongeren meer bewust te maken maar aan de andere kant zijn ze nog heel kwetsbaar omdat ze op die leeftijd nog heel snel ergens in meegezogen kunnen worden. Zij gaan er vaak (onbewust) er nog van uit dat wat ze voor hun ogen zien gebeuren ook waar is. Hoe moet een mens gezond opgroeien als die niet meer kan vertrouwen op wat hij ziet? We zijn daarmee echt in een nieuw "tijdperk" aangekomen dat de mens dat wat hij zelf gecreëerd heeft niet meer kan beheersen en begrijpen.
Ik heb het met de slotconclusie in het artikel heel erg eens: programmamakers moeten (eindelijk eens) hun verantwoordelijkheid nemen, er zich bewust van worden wat hun aandeel in dit grote geheel is en hoeveel invloed ze op levens van hele jonge mensen uitoefenen. Geld en kijkcijfers zijn vooralsnog de belangrijkste drijfveren, lijkt me. Ik denk dat er eindelijk een beweging op gang moet komen die zich gaat verzetten tegen het ongelimmiteerd blootstellen van onze kinderen aan indrukken waar ze nog helemaal niet aan toe zijn.
Geef ze eerst eens de tijd en de gelegenheid om rustig en harmonieus op te groeien zodat ze t.z.t. klaar zijn om zich bewust te gaan verweren tegen dingen die op hun pad komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten