dinsdag 7 april 2009



Moet Je Als Ouder De Hele Dag Met Je Kind Bezig Zijn?

Veel ouders denken dat ze heel veel met hun kind bezig moeten zijn zodat het zich goed ontwikkelt. Natuurlijk heeft je kind aandacht nodig. Maar we kunnen daarin ook doorslaan zodat we altijd met onze kinderen bezig zijn en ze het gevoel hebben dat we ieder moment van de dag "beschikbaar" moeten zijn. Als kinderen klein zijn en nog veel verzorging nodig hebben is dat vanzelfsprekend maar het is belangrijk dat kinderen gaandeweg en vooral ook op tijd leren om zich alleen bezig te houden. En dat moment is er al eerder dan je denkt. Laat me proberen uit te leggen wat ik daarmee bedoel.

Als wij heel veel met onze kinderen bezig zijn en ieder "probleem" voor hen oplossen, worden onze kinderen afhankelijk van de altijd aanwezige "input" die wij geven. Later worden we als ouders dan zelf met het probleem opgezadeld dat ons kind als het bijvoorbeeld kleuter is, niet meer kan spelen zonder dat wij "piraat" op zijn schip zijn of de hele tijd aan zijn spel deel moet nemen. Dat kan op een gegeven moment voor ouders best een belasting worden en je weet dan niet meer zo goed hoe je je kind kunt leren om zelf te spelen.

Het beste is, naar mijn mening, dat je al snel momenten inbouwt dat je kind zich even zelf bezig moet houden. Natuurlijk houd je een oogje in het zeil en ben je in de buurt voor het geval dat echt nodig is. maar in principe kun je je kind dan gewoon even een tijdje bij zichzelf laten. Dat wil niet zeggen dat je op die momenten dan niet betrokken bij je kind bent. Goed naar je kind leren kijken en observeren wat het doet en hoe het leert is minstens net zo belangrijk als de hele tijd zelf het initiatief voor hem nemen.

Dat voelt misschien vreemd en niet logisch als je kindje nog klein is omdat je eigenlijk ieder moment van de dag met hem zou willen spelen maar het is ook belangrijk om vooruit te denken. Als je kindje nog heel klein is, weet je nog niet hoe de dingen zich gaan ontwikkelen dus daarom lijkt mij dit een niet onbelangrijk advies voor ouders: zorg dat je kind ook zelf kan spelen en je zult daar over een tijdje heel veel plezier van hebben. En het is voor het leerproces van je kind ook uitermate belangrijk omdat je kind op deze manier zelfstandig leert functioneren en het niet afleert om zichzelf op gang te houden. Veel ouders willen op een gegeven moment weten hoe je kinderen moet leren spelen. Naar mijn mening kunnen alle kinderen spelen maar we moeten zorgen dat we onze kinderen het spelen niet afleren door teveel met ze bezig te zijn en ze voor de tv te zetten.


Ik zie steeds meer kinderen die volkomen afhankelijk van volwassenen zijn geworden. In het leerproces op de basisschool kan dat tot een behoorlijke handicap uitgroeien omdat kinderen dan niet goed weten hoe ze zichzelf in kunnen zetten om iets voor elkaar te krijgen. Ze hebben hun zelfgenererend leervermogen niet goed kunnen ontwikkelen. Ze hebben dan ook niet goed geleerd om zelf dingen te bedenken en tot creatieve oplossingen van een probleem of opdracht te komen.

Ouders, doe jezelf en vooral ook je kinderen een groot plezier en geef ze de tijd en de ruimte om het spelen niet af te leren. Als je weet dat het vooral ook voor je kind heel belangrijk is dat dat gebeurt, hoef je ook geen schuldgevoel te hebben als je tegen je kind zegt (of liever als snel gewend maakt) dat het een tijdje alleen moet spelen. Jonge kinderen kunnen zichzelf, liefst met het meest eenvoudige speelgoed, prima vermaken.

Vaak wordt de tv gebruikt om ouders wat rust te gunnen. Als je zorgt dat je kind leert om zelf te spelen en zichzelf bezig te houden dan is de tv niet nodig (werkt voor jonge kinderen veel meer in hun nadeel dan in hun voordeel) en kunnen kinderen rustig zelf spelen en dat is voor een goede motorische en cognitieve ontwikkeling absoluut nodig. Intussen kun jij dan even wat anders kunt doen of rustig gaan zitten en van je spelende kind genieten.

Geen opmerkingen: