donderdag 16 april 2009


Het Is Belangrijk Dat Kinderen Hun Zelfgenererend Leervermogen Ontwikkelen

Voor alle kinderen is het belangrijk dat ze hun zelfgenererend leervermogen ontwikkelen. Het zelfgenererend leervermogen is het vermogen om zelf, zonder hulp van buitenaf een leerproces in gang te zetten en op gang te houden.

Je zult zeggen dat dit vermogen toch als vanzelfsprekend bij kinderen aanwezig is want alle kinderen leren immers. Dat klopt inderdaad, zeker voor hele kleine kinderen. Maar je ziet dat bij steeds meer kinderen dit vermogen van jongs af aan niet meer goed ontwikkeld wordt. Dat komt voor een groot deel dat kinderen steeds minder actief spelen en daardoor hun motoriek steeds minder goed ontwikkelen (inclusief de oogmotoriek maar daar is in Nederland nauwelijks aandacht voor). Er komen steeds meer kinderen die een motorische ontwikkelingachterstand hebben, moeilijk kunnen leren of zelf iets tot stand kunnen brengen, sociaal zwak zijn en eigenlijk alleen maar tv kunnen kijken en dat ligt lang niet altijd aan een laag IQ maar het is een ontwikkelingprobleem.

Verder zijn er kinderen voor wie ouders werkelijk alles doen tot, bij wijze van spreken, het eten in hun mond stoppen als kinderen zo oud zijn dat ze al naar de basisschool gaan. Veel ouders willen heel goed voor hun kinderen zorgen en nemen ze alles uit handen zodat ze nagenoeg niets zelf hoeven te doen. Andere ouders moeten veel bezigheden combineren en vinden alles veel sneller gaan als ze het zelf doen.

In deze tijd waar er aan ouders veel eisen worden gesteld: carrière, sporten, sociaal netwerk onderhouden enz. blijft er eigenlijk maar weinig tijd over om geduldig op het "geprul" van kinderen te wachten, althans lijkt het zo ervaren te worden. Maar voor kinderen is "geprul" nodig om langzamerhand vaardig te worden en dingen onder de knie te krijgen. Krijgen kinderen niet meer de kans om te "prullen" dan gaat alles zeker sneller maar worden veel vaardigheden niet (meer) geleerd en blijven ze, bij wijze van spreken, hun hele leven verder "prullen". Er zijn ontelbare ouders zijn die dit zich niet realiseren en er gewoon van uitgaan dat kinderen zich als vanzelfsprekend goed ontwikkelen.

Er is in onze samenleving maar weinig aandacht voor het feit dat kinderen met de motoriek ook andere vaardigheden leren die voor het leren op de basisschool heel belangrijk zijn.
Met tv kijken en computerspelletjes spelen wordt die motoriek nu eenmaal niet geoefend en die andere vaardigheden daarmee dus ook niet. De verstrekkende gevolgen die dit kan hebben zijn ook niet meteen zichtbaar en herkenbaar maar uiten zich pas in de loop van de "schoolcarrière". Oorzaak en gevolg liggen dan ver uit elkaar en worden niet meer gemakkelijk met elkaar in verband gebracht. Daarbij komt dat de tv en computer zo'n algemeen geaccepteerde middelen zijn dat mensen zich niet voor kunnen stellen wat voor grote negatieve effecten ze hebben op de zich nog ontwikkelende kinderen.

Ouders, zorg dat jullie kinderen weer vaardigheden gaan oefenen. Laat ze weer met blokken spelen, bouwdozen, goocheldozen, touwtje springen, kaatsenballen, knikkeren, steltlopen, met Tooties spelen enz. enz. en ze zullen daar voor de rest van hun leven enorm veel aan hebben omdat ze hiermee veel basisvaardigheden leren die absoluut nodig zijn om op school en later in hun leven goed te kunnen functioneren.

Ik ben er van overtuigd dat in de loop van de komende decennia er zoveel kinderen in de problemen komen dat er wel wat aan gedaan moet worden. Dit wordt een gigantisch maatschappelijk probleem dat zich geleidelijk aan al aan het afteken is. Dus ouders, zorg dat jullie kinderen daar niet bij gaan horen en doe er nu wat aan!!

Steeds meer kinderen worden afhankelijk van volwassenen en een-op-een-begeleiding en dat is eigenlijk een heel triest gegeven.

Door kinderen weer doelgericht te laten spelen, weg te houden van tv en computer en hun motoriek en zelfgenererend leervermogen te laten ontwikkelen geef je ze een stevige basis om alle andere vaardigheden die ze in hun leven nodig hebben goed te kunnen ontwikkelen. Als ze die basis eenmaal hebben dan heeft tv kijken en achter de computer zitten veel minder negatieve invloed. Tv en computer zijn geweldige media om kennis over te brengen maar op jonge leeftijd is kennis nagenoeg niet relevant en komt eigen ervaring, spelen en ontwikkeling van de motoriek met een dikke vette stip op de eerste plaats.

De lichamen van onze kinderen (en die van ons) zijn onderhevig aan de wetten van de natuur omdat we als mens nu eenmaal deel van die natuur zijn. Die lichamen (inclusief de structuur van de hersenen) moeten ook op een natuurlijke manier gevormd en geoefend worden om een goede basis te kunnen ontwikkelen. Hoe kunnen die zich harmonisch ontwikkelen als wij tegennatuurlijke input aanbieden. Maar is die basis eenmaal goed en stevig aangelegd dan zijn kinderen klaar om alle geleidelijk andere uitdagingen van deze tijd vanuit een stevige basis aan te kunnen gaan.

Geen opmerkingen: