vrijdag 10 april 2009


Wij Houden Van Onze Kinderen Dus Wij Geven Ze Wat Ze Leuk Vinden

Wij houden van onze kinderen en wij willen ze alles geven wat ze graag willen hebben en wat ze nodig hebben, toch?

Wat ze nodig hebben dat bepalen we als ouders voor een groot deel zelf: kleding, goede voeding, de schoolkeuze enz. Bepalen we dat echt zelf of lijkt dat maar zo? Waardoor worden wij hierin geleid? Commercie, reclame (voor een groot deel heel slim op kinderen gericht zodat die zorgen dat wij als ouders die dingen kopen die in de reclames zo mooi gebracht worden) of bepalen wij onze keuzes geheel vrij hierin en waar richten we ons dan op?

Hetzelfde geldt voor het speelgoed, spelcomputer enzovoort. Wij geven die aan onze kinderen omdat ze die graag willen hebben en vooral ook omdat alle andere kinderen die ook hebben. Vergeten wij daarbij ook niet even dat ook hier via slimme reclames, op kinderen gericht, wij als ouders gemanipuleerd worden om vooral die dingen waar veel geld mee wordt verdiend voor onze kinderen aan te schaffen?

De reclame maakt handig gebruik van tv kijkende kinderen. Als je naar reclames kijkt en naar het tijdstip en rondom welke programma's die worden uitgezonden, weet je meteen wie de doelgroep is en op wie de reclame gericht is. Kijk naar reclames rondom kinderprogramma's en op kinderzenders en je weet wat men jouw kinderen JOU wil laten kopen !!

Wat is leuk speelgoed? En vooral: wat is goed speelgoed waar onze kinderen zich evenwichtig door kunnen ontwikkelen? Kinderen leren om leuk te vinden waar veel aan verdiend wordt !! Aan speelgoed waar kinderen zich echt aan kunnen ontwikkelen wordt niet veel verdiend omdat het om heel gewone dingen gaat, zonder "toeters en bellen" zoals een paar goede ballen, een goed springtouw (want zelfs deze dingen die je in de winkel kunt kopen functioneren niet goed), stoepkrijt, knikkers enz. Er zijn talloze simpele dingen te bedenken die goedkoop zijn en die veel beter voor de ontwikkeling van kinderen zijn dan de hele rest bij elkaar. Het grote probleem is dat we met z'n allen uit het oog aan het verliezen zijn wat nu precies goed is voor kinderen. Veel wordt vanuit een volwassenenstandpunt bekeken maar kinderen zijn kinderen en geen minivolwassenen. Ze kijken nog anders naar de wereld en hebben andere dingen nodig om zich te ontwikkelen en op een harmonieuze manier en op momenten dat ze daar klaar voor zijn, begrip van de wereld om hen heen te krijgen.

Onze kinderen leren van ons en van de tv wat "leuk" is en wij laten ons verleiding om al deze producten te kopen. Een flinke groep ouders grijpt de tv aan als "leuk", als"rustelement" en als "oppas" want als de kinderen tv kijken dan zijn ze tenminste even rustig en heb je er geen "last" van. Er wordt niet bij stilgestaan dat die kinderen boordevol energie en bewegingsdrang zitten en dat de kans heel groot is dat al die tijd dat ze tv kijken die drang en energie op een ander moment ook weer uitgeleefd moet worden en dan als onrust tevoorschijn komt bijvoorbeeld als ze naar bed moeten en eigenlijk tot rust moeten komen.

Ik denk dat het hoog tijd wordt dat we met z'n allen kritisch gaan kijken naar wat we onze kinderen eigenlijk aanbieden. Het wordt hoog tijd dat we (weer) gaan zien wat kinderen echt nodig hebben om zich motorisch goed te kunnen ontwikkelen en via die motorische ontwikkeling hun leer- en denkvermogen !!

Verder zullen wij onze kinderen op moeten voeden met duurzaamheid als achterliggende gedachte, willen ze überhaupt nog een kans hebben om een goed leven op deze aarde op te kunnen bouwen. Waarom wordt er dan massaal allerlei @#$@@ voor kinderen gekocht en als hebbedingetjes aangeboden om vervolgens binnen no-time weer in de vuilnisbak te belanden? Waarom kiezen we massaal voor kwantiteit in plaats van kwaliteit want als je naar dingen die speciaal voor kinderen gemaakt worden, kijkt kun je zien dat de kwaliteit vaak heel slecht is.

Neem bijvoorbeeld muziekinstrumentjes voor kinderen: daar komt toch geen fatsoenlijk geluid uit? Mij lijkt dat in zijn algemeenheid verondersteld wordt dat kinderen dat toch nog niet in de gaten hebben maar niets is minder waar. Kinderen moeten al hun zintuigen nog ontwikkelen en de kwaliteit van het aanbod waardoor die zintuigen zich kunnen ontwikkelen bepaalt toch ook de kwaliteit van de ontwikkeling van die zintuigen? Hoe kan iets zich optimaal ontwikkelen als de kwaliteit van hetgeen aangeboden wordt ver beneden de maat is?

Kinderen hebben kwaliteit "gereedschap" nodig om zich volgens de wetten van de natuur te ontwikkelen. Het wordt vaak vergeten maar wij zijn met ons hele lichaam, biologische systeem enz. veel meer verbonden met de natuur dat we ons nog realiseren. Bieden we onze kinderen tegennatuurlijke dingen aan dan is de kans heel groot dat ze zich tegen de natuur in gaan ontwikkelen. Realiseren we dat ons als maatschappij eigenlijk wel?

Verder zijn herhaling en oefening absoluut noodzakelijk om de nodige motorische vaardigheden op een goede manier en geïntegreerd met het hele lichaam (inclusief zintuigen enz.) en het denken en leren te ontwikkelen. Alle uren dat kinderen "rustig" voor de tv zitten en motorisch niet actief zijn werkt eerder tegen hun ontwikkeling in dan ervoor. Wat de "voorlichting" die tv-kanalen, schooltv en dergelijke daar ook van mogen zeggen. De media doen hun best om ons te laten denken wat hen goed uitkomt en dat strookt lang niet altijd met wat echt goed voor ons en onze kinderen is.

Geen opmerkingen: